Pólo na snehu je podľa prezidenta SPA zrušené pre boj ochranárov so štátom

26.01.2011 Poprad

Štrbské Pleso 26. januára (TASR) - K zrušeniu pripravovaného turnaja v póle na snehu na Štrbskom Plese došlo podľa prezidenta Slovenskej pólo asociácie (SPA) Ivana Weissa pre pretrvávajúci konflikt medzi ochranármi prírody ...
„Zrušenie jedného pólo turnaja je malá cena za to, aby sa ochranári stali rešpektovanými partnermi vlády. Strana Smer-SD svojím bezohľadným návrhom zonácie a zrušením ministerstva životného prostredia nastavila také katastrofálne vzťahy s ochranármi, že sa nečudujem vzniknutej situácii, “ konštatoval Weiss. Podľa neho vo vzniknutej situácii má zonácia Tatier jasnú prednosť pred pólo turnajom.
Weiss ďalej zdôraznil, že pólo nie je len o láske ku koňom, ale aj o vzťahu k prírode. „Ochrana životného prostredia je pre každého hráča póla omnoho dôležitejšia ako ktorýkoľvek turnaj. Pre mňa osobne je veľmi dôležité, aby sa pólo turnaj vo Vysokých Tatrách od budúceho roka niesol v duchu konštruktívnej spolupráce ochranárov prírody, športovcov, organizátorov a partnerov podujatia, “ dodal.
Lesoochranárske zoskupenie (LZ) VLK, ktoré viac-menej nepriamo zabránilo organizácii póla na snehu, sa podľa jeho náčelníka Juraja Lukáča zapája do všetkých správnych konaní, ktoré rozhodujú o výnimkách v najprísnejšie strážených rezerváciách. „To konské pólo má byť v piatom stupni ochrany, tak sme sa do tohto procesu chceli zapojiť, je to uprostred národného parku, tu by sa nemali podľa zákona robiť hromadné športové podujatia, “ objasnil Lukáč.
Krajský úrad životného prostredia v Prešove však LZ VLK z konania vylúčil, toto rozhodnutie však nadobudne právoplatnosť až o 15 dní. To je však už po termíne plánovaného póla. „Podľa nášho právneho názoru máme byť účastníkmi konania, my neudeľujeme výnimku, keby bola zonácia, tak nie je žiaden problém. My postupujeme úplne štandardne, nie je to účelové, žiadne obštrukcie sme nerobili, “ zdôraznil Lukáč.
Problém tiež vidí v tom, že na celom území Slovenska sa udeľuje okolo 100.000 výnimiek ročne. „To je úplne šialené, štátni úradníci v ochrane životného prostredia nerobia cez rok nič iné, len udeľujú výnimky, veď tu je množstvo inej práce, “ konštatoval Lukáč.
Podľa neho nejde len o samotné konské pólo, problém vidí aj v sprievodných podujatiach, ktoré sa mali na Štrbskom Plese konať. „Súčasťou akcie malo byť predvádzanie športových áut s náhonom na štyri kolesá, ohňostroj, tu nejde vôbec o neškodných koníkov na ľade, tá akcia bola veľmi megalomanská, “ doplnil.
Ďalej uviedol, že takéto veľké podujatie do najprísnejšie stráženého územia nepatrí. „To je, ako keby ste v nejakom kostole chceli robiť dedinskú diskotéku, “ porovnáva Lukáč.
 

Vyberte región